Fällarholmen Handelsbolag
- ett exempel på gemensam förvaltning av egendom på Ormsö


Bakgrunden till bildandet av Fällarholmen HB är i stora drag följande:

Anders och Maria Fällman ägde och brukade den lilla gården Hansasa i byn Fällarna på Ormsö. Gården måste de lämna vid flykten till Sverige i maj 1944.

Anders och Maria hade sju barn, av vilka fem var födda på ön. Fyra av barnen är i livet i dag (Februari 2021).

När det i början av 1990-talet visade sig möjligt att återfå viss egendom på ön eller bli kompenserad genom statsobligationer, åtog sig den äldste brodern, Axel Fällman, att för sin och övriga syskons räkning driva detta ärende.

Syskonen hade överenskommit att man inte skulle göra anspråk på själva markområdet Hansasa utan söka ekonomisk kompensation genom obligationer. Avsikten var att med obligationerna som dellikvid försöka köpa någon annan markfastighet på ön som hade ett mera havsnära läge än Hansasa-marken som ju ligger mitt på ön.

År 2000 gavs tillfälle att med obligationerna som dellikvid förvärva markområdet "Kadakavälu" (enbuskmarken) ute på Holmen. Markområdet är på 8,1 hektar och har 140 m strand mot sydväst. Förvärvet gjordes av praktiska skäl först i Axel Fällmans namn, men avsikten var redan då att bedriva ägande och förvaltning gemensamt av syskonen genom en ekonomisk förening eller i form av ett bolag.

Det visade sig att Handelsbolag var den bästa formen att organisera ägandet och förvaltningen genom att det på det sättet var möjligt för de sex syskon som då fortfarande var i livet att samäga fastigheten och utforma regler för dess förvaltning. Bolaget är registrerat i det svenska bolagsverket. Bolagets tillgångar utgjordes helt enkelt av summan av värdet av delägarnas andelar. Inget extra kapital behövde skjutas till, såsom i Aktiebolag.

Vidare ger Handelsbolagsformen möjlighet att utforma precis det bolagsavtal som passar in på situationen ifråga. Bolagsavtalet gäller endast ägarna emellan och behöver inte registreras i Bolagsverket.

(Namnet "Fällarholmen HB" kom för övrigt att väljas som en kombination av namnet på byn Fällarna med släkten Fällman och platsen Holmen där marken Kadakavälu ligger.)

År 2001 bildades Fällarholmen HB med alla de sex då levande syskonen som delägare. Ett utkast till ett kortfattat bolagsavtal togs fram och alla syskon (blivande delägare) fick komma med synpunkter på förslaget. Det slutliga avtalet upprättades och godkändes samma år. Fastigheten "Kadakavälu" överfördes från Axel Fällman till bolaget.

Bolagsavtalet är på fyra sidor och innehåller en inledning där bakgrunden till bolaget beskrivs. Därefter följer 8 paragrafer med i stora drag följande innehåll:

  1. Syfte med bolaget. Syftet är i detta fall angivet på följande sätt: "Bolaget skall bedriva verksamheten på sådant sätt att möjligheter skapas för dellägarna och deras familjegrenar att utnyttja fastigheten till att upprätthålla, återknyta eller nyskapa kontakter med ön Ormsö, dess natur och kultur.
    Vidare skall bolagets verksamhet bidra till att kvaliteten och värdet på fastigheten bibehålls eller i rimlig utsträckning höjs."
  2. Delägare. Här har angetts namnen på delägarna och deras andelar av bolagets förmögenhet vid tidpunkten för bildandet. Andelarna per delägare kan vara olika till antalet om man så överenskommer. Man bör i bilaga eller på annat sätt definiera och ange storleken på bolagets förmögenhet är vid bildandet.
  3. Ledning och förvaltning.
    Följande har avtalats i denna paragraf:
    - Styrelse; antal medlemmar och uppgifter.
    - Mandatperioder.
    - Firmatecknare.
    - Röststyrka per andel / familjegren vid omröstningar i styrelsen. Majoritetskrav för giltigt beslut i styrelsen.
    - Minimum antal sammanträden per år. Sammankallande. Protokoll från mötena och krav på justering av protokoll.
    - Räkenskapsår. Budget, och andra handlingar, t.ex. vinst&förlust-räkning och balansräkning. Valberedning.
  4. Delägarnas insatser och del i bolagets förmögenhet. Här har hänvisats till bilaga som anger bolagets förmögenhet vid bildandet. Se 2 ovan. Det slås fast att varje delägare har en andel i dessa tillgångar som står i direkt proportion till antalet andelar som delägaren har i bolaget.
  5. Värdering av fastigheten (tillgångarna). Här har angivits principerna för värdering av fastigheten. Viktigt att en värdering, som avviker från taxeringsvärdet inte blir godtycklig utan har stadga och följer vissa angivna principer. En sådan marknadsmässig värdering blir aktuell vid t.ex. vissa förändringar i delägarskaran.
  6. Delägarnas rättigheter och skyldigheter. Här har angivits, utöver vad som gäller enligt lagen om handelsbolag, de viktigaste rättigheterna och skyldigheterna.
    Vi har valt att lista tre av varje kategori:
    - Rätt att för sig och sin familjegren utnyttja bolagets fastighet för besök och rekreation.
    - Rätt att utfå sin andel av bolagets förmögenhet vid utträde eller vid bolagets upphörande.
    - Rätt att själv eller genom någon i sin familjegren kandidera till styrelseplats i bolaget och därigenom aktivt kunna delta i bolagets ledning och förvaltning.
    - Skyldighet att vid bolagets bildande i detta insätta sin andel av fastigheten och bolagets tillgångar i övrigt.
    - Skyldighet att efter kompetens och ekonomisk förmåga delta i arbetet med att konkret förvalta och utveckla fastigheten.
    - Skyldighet att efterkomma de beslut som styrelsen fattar angående avgifter och ev. särskilda uttaxeringar.
    Det är styrelsens uppgift att vid behov utarbeta regler för hur fastigheten kan utnyttjas för besök och rekreation.
  7. Utträde av delägare och inträde av ny delägare. Grundtanken är i detta fall att andelarna ska finnas kvar inom familjegrenarna och så vitt möjligt ärvas i rakt nedstigande led. Endast om barn inom familjegrenen ifråga inte önskar bli delägare kan andelen bjudas ut till annan familjegren inom bolaget. Köpeskilling ska vara andelsvärdet vid senaste årsskifte. På samma sätt gäller när någon av delägarna avlider.
  8. Bolagets upphörande. Krävs beslut av enig styrelse i extra utlyst sammanträde. Försäljning av fastighet och andra tillgångar ska ske på marknadsmässiga grunder. Delägare har förtur att köpa till samma marknadsmässiga villkor.

Avtalet har undertecknats med bevittnade namnteckningar av samtliga delägare som fått var sitt exemplar av avtalet.





När man ser tillbaka på erfarenheterna hittills av hur bolaget fungerat är det viktigt att veta att syskonen alltid uppvisat en stor gemenskap och enighet. Detta har också varit en förutsättning för att kunna hålla bolagsavtalet kortfattat och undvika alltför petiga detaljregleringar.

Utan ett samägt bolag har man inte haft möjlighet att praktiskt anskaffa, äga och förvalta Kadakavälu- marken.

Intresset att delta i olika arbeten och aktiviteter på marken har varit stora bland delägarna och deras familjegrenar. Mellan 20 och 30 personer från tre generationer har deltagit i resorna till ön och fastigheten för arbete och rekreation.

Just nu håller vi på att undersöka om det blir möjligt och rimligt (ekonomi, utnyttjandegrad etc.) att bygga hus på marken.

Det totala antalet familjer inom de olika syskongrenarna som, enligt avtalet, har rätt att utnyttja fastigheten uppgår nu till nära tjugo.

Fyra av de sex av styrelseposterna i bolaget, inklusive ordförandeskapet, innehas för närvarande av nästa generation inom familjegrenarna.


2006-11-16 /HK.

Ladda ner denna fil som pdf